dijous, 4 de desembre del 2014

TIT LIVI, Ab Urbe Condita, l, 52-54

Després d'ofegar Turn al riu Ferentina, Tarquini va convocar els llatins a una assemblea per felicitar-los pel càstig inflingit a Turn, ja que aquest s'havia intentat rebel·lar amb un assassinat. Després els va dir que haurien de renovar el tractat fet durant el regnat de Tul·lus. En aquest nou tractat la part romana predominava i es va convocar un dia a tots els joves llatins armats al bosc de Ferentina. Finalment hi van assistir joves de tots els pobles, Tarquini va barrejar els maniples llatins i els romans i en va fer un de cada parell, i després dos de cada un. 

Tarquini fou un rei injust en època de pau, però va ser un bon cabdill militar. Ell va ser el primer en donar guerra als volscos, guerra que va durar mes de dos-cents anys després de la seva mort. Va prendre a la força Suessa Pomècia i amb els diners del botí va fer mes gran el temple de Júpiter, de manera que fos digne del rei dels déus i dels homes i de l'imperi romà. 

Després, va sorgir una guerra més llarga del que ell s'esperava, en la qual va atacar Gàbios, i en no poder prendre la ciutat assetjant-la, finalment la va atacar amb engany i frau. Així, va fer veure que s'anava de la guerra i el seu fill Sext, seguint un pla preestablert, va fugir de Roma cap a Gàbios, lamentant-se que ja no podia suportar més la crueltat del seu pare cap a ell, i que si no l'acollien, ell recorreria tot el Laci cercant un territori on el volguessin protegir. Un cop acollit pels habitants de Gàbios, va ser admès a les assemblees públiques, i poc a poc va anar incitant als ciutadans de Gàbios a la rebel·lió. Finalment l'anomenaren cabdill de la guerra i, sense que la població se n'assabentés, es feien combats entre Roma i Gàbios, on generalment guanyaven els de Gàbios. Amb les seves actuacions, Sext va arribar a guanyar-se tant d'afecte que el seu pare Tarquini no tenia més poder a Roma que el seu fill a Gàbios. 

Aleshores, Sext va enviar un missatger a Roma per preguntar-li al seu pare què volia que fes. Tarquini no va donar cap missatge amb paraules al missatger sinó que, segons es diu, mentre el rei anava passajant-se pel jardí en silenci i amb el bastó que duia anava tallant les cabotes més altes dels cascalls. El missatger, en no obtenir resposta i cansat d'esperar, se'n tornà a Gàbios creient que no havia pogut acomplir la missió encomanada. Quan Sext va adonar-se del que volia el seu pare o, més ben dit, del que li havia manat amb aquells circumloquis silenciosos davant del missatger, va anar eliminant tots els ciutadans importants, o bé acusant-los davant del poble o enfrontant-los amb l'odi que ells mateixos havien suscitat. Molts van ser executats públicament, altres van fugir i uns altres es van exiliar, i els seus béns van ser repartits. Així, els avantatges particulars van fer perdre la sensibilitat davant de les desgràcies públiques, de manera que finalment la ciutat de Gàbios, desorientada i sense recolzament, es va lliurar al rei de Roma sense necessitat de cap mena de lluita.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada