divendres, 5 de desembre del 2014

Aenigma sextum


Salve!

Els proposo el següent enigma als alumnes de 1r de batxillerat de l'Institut Antoni Cumella de Granollers:



Les preguntes són les següents:

1) Quin mite representa?

2) Quins personatges hi surten?

2 comentaris:

  1. Hola!

    1) L'imatge representa el mite "El diluvi".
    El déu Zeus es va sentir defraudat pels homes de l'anomeada Edat de Bronze. Era una raça viciosa i atroç que només vivia per a la guerra. Llavors, ells van descobrir el bronze, metall que utilitzaven per construir armes i eines que després empraven per matar-se entre ells. Després de passar una temporada amb els humans i observar la seva naturalesa despiadada, Zeus volia destruir l'Humanitat. Els altres deús no van acceptar del tot la proposta, per això van decidir que la tornaria a repoblar amb una altra generació. Ofegar-los en un gran diluvi seria la solució. Però només es van salvar dos justos: Deucalió i Pirra.

    Prometeu, el tità amb el do de l'endivinació i el qual ja va ser castigat per Zeus en una ocasió, va advertir i aconsellar a Deucalió. Deucalió va construir una arca per salvar-se junt amb la seva dona Pirra. Era un gran cofre en el que es van introduir nou dies i nou nits flotant en lo que va durar les aigües del diluvi, fins que van arribar a les muntanyes de Tesalia. Van desembarcar allà i quan les aigues es van calmar es van dirigir al oracle de Temis per consultar com havien de repoblar la Terra. L'oracle van indicar a Deucalió i Perra que llancessin els ossos de la seva mare per sobre de les seves espatlles, sense mirar enrere.

    Ells van trobar una barbaritat fer això, i després d'estar pensant durant molta estona, es van adonar de que no es tractava de les seves pròpies mares, sinó que es tractava de les mares de tota la humanitat i de la Terra: les pedres (els ossos de Gea). Així doncs, Decaulió i Pirra van agafar totes les pedres que van poder i així va ser com tirant-les per damunt de les seves espatlles, va sorgir una nova
    generació d'humans a la Terra. De les pedres llançades per Deucalió naixien homes, i per Pirra, dones.

    Segons aquest mite, tots nosaltres descendim de les pedres que van llançar, i per això som tan "sòlids" com elles i resistim els cops del destí.

    2) Els personatges que hi surten a l'imatge son Deucalió i Pirra un cop van consultar al oracle, llençant les pedres a les seves espatlles tot mirant cap endavant, amb el fi de fer sorgir una nova generació d'humans.

    ResponElimina