dimecres, 8 d’octubre del 2014

TIT LIVI, Ab urbe condita, I, 4-6

Rea Sílvia, embarassada per la força, va dir que el pare de la seva descendència era Mart. Però ningú allibera la mare de la crueltat del rei: aquest mana que els nens siguin llançats al corrent del riu. Com que el Tíber havia format suaus estanys, els nens van ser deixats en un toll accessible, on ara hi ha la figuera Ruminal.

Ròmul i Rem alletats per la lloba capitolina
Diu la tradició que una lloba va baixar de les muntanyes atreta pels plors infantils i els va oferir les mamelles amb mansuetud. 

Un pastor que es deia Fàustul els va portar a la seva cabana i els va lliurar a la seva dona Larència perquè els criés. 
Quan els nens van fer-se grans, sempre estaven caçant i així van enrobustir el seu cos i la seva ànima.

Diuen que ja aleshores es feien al mont Palatí les festes Lupercals. Allí Evandre, de la raça dels Arcadis, va instituir que uns joves corressin despullats per divertiment. Mentre celebraven aquesta cerimònia, uns lladres els van parar una emboscada. Ròmul es va defensar amb força i a Rem el van agafar i el van lliurar al rei Amuli, i l'acusaren d'haver atacat els camps de Numitor. Així fou lliurat Rem a Numitor per ser castigat. 

Des d'un principi Fàustul havia sospitat que els nens eren descendència reial però no havia trobat el moment oportú per dir-ho encara. Primer va descobrir l'assumpte a Ròmul. I també a Numitor, que tenia a Rem, i a ell li va venir el record dels néts. Així es trama una conspiració contra el rei. Ròmul dóna ordre d'atacar al rei amb l'ajuda de Rem, i així mata el rei.

Numitor va convocar una assemblea on explicà tota la història de com havien estat criats fins a la mort del rei. La multitud dóna el consentiment de que el títol i el poder fossin confirmats a favor del rei . Així, confiat l'estat d'Alba a Numitor, a Ròmul i a Rem els va venir el desig de fundar una ciutat allà on havien estat abandonats. Van decidir que els déus tutelars d'aquests llocs escollissin amb auguris qui havia de donar nom a la nova ciutat i governar-la. Ròmul ocupa el Palatí, Rem l'Aventí, com a espai delimitat per a consultar els auguris.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada