diumenge, 26 d’octubre del 2014

TIT LIVI, Ab urbe condita, I, 19 - 21

Numa va assolir el poder en una ciutat nova i es disposà a fundar-la de bell nou seguint la justícia, les lleis i els bons costums.

Temple de Janus , Autun  ( França)

Va manar construir un temple dedicat a Janus a la part baixa de l'Argilètum, com a indicador de la pau i de la guerra, ja que quan el temple estava obert, indicava que la ciutat estava en armes, i tancat, que tots els pobles propers estaven pacificats. Després del seu regnat, el temple ha estat tancat dues vegades: 

-La primera durant el consolat de Tit Manli.
-La segona  després de la batalla d'Acci.



La primera cosa que va fer va ser distribuir l'any en dotze mesos seguint el curs de la lluna i va intercalar mesos suplementaris. Els va ordenar de forma que cada vint anys els dies coincidissin amb el mateix punt del cercle del sol. Igualment va establir els dies nefastos i els fastos.




Després d'això, per fer entrar la por envers els déus , fa veure que té trobades nocturnes amb la dea Egèria, i institueix sacrificis i nomena sacerdots per a cadascun dels  déus: 

Numa i Egèria , Plafó de Palau Milzetti ( itàlia)

Pensava que entre aquells ciutadans tan bel·licosos hi hauria més reis semblants a Ròmul que semblants a ell,  i per tal que no quedessin abandonats els sacrificis que corresponien al rei, va crear un flamen de Júpiter com a sacerdot i li va donar el seient curul reial, i  a més, va afegir dos flàmens, un per a Mart, i un altre per a Quirí. Pel que fa al culte a Vesta, va escollir les  seves sacerdotesses  i va establir la seva paga  i status.També va escollir dotze salis per a Mart Gradiu i va manar que portessin les armes d'origen celestial (ancilis) i anessin per la ciutat cantant  els himnes i ballant. Per últim, va nomenar pontífex Numa Marci, fill de Marci, de l'ordre dels senadors, i li va lliurar tots els rituals per escrit i segellats. La resta la va sotmetre a la decisió del pòntifex. El mateix pòntifex havia d'ensenyar, no només les cerimònies del déus sinó també les adequades als funerals i com s'havien d'aplacar els Manes. Per aconseguir això, va dedicar un temple a Júpiter Elici a l'Aventí, i a través d'auguris va consultar al déu sobre  quins calia tenir en compte.



Mentre, tota la població es va apartar de la violència i de les armes. La bona fe i el respecte als  juraments governaven la ciutat en comptes de la por de la llei i el càstig.

Els pobles fronterers van considerar  un sacrilegi atacar tota una ciutat dedicada al culte dels déus.

Durant els quaranta-tres anys del regnat de Numa la ciutat va ser poderosa i equilibrada en les arts de la guerra i de la pau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada