dimecres, 15 d’octubre del 2014

TIT LIVI, Ab urbe condita, I, 10-12

Temple de Júpiter a Roma

Ens explica que al final els romans van raptar les dones dels sabins, ja que ells no en tenien. Els ceninencs, els crustumins i els atemnats es van unir contra Roma però l'exèrcit de Ròmul, en un combat ràpid, els va demostrar que era inútil enfrontar-se contra ells. Maten al seu rei, Taci, i Ròmul decideix fer un temple dedicat a Júpiter i portar-hi el rei mort com a ofrena, i així és com es construeix el primer temple que es va consagrar a Roma i el més important que es va  construir dalt del Capitoli.


Tarpeia, la filla de Taci, negociant amb els sabins abans d'obrir les 
portes de la ciutadella

L'exèrcit dels atemants va atacar als romans, veient-los despistats, però van ser vençuts com els cenimencs. La seva esposa Hersília li demana que personi als pares de les dones sabines que tenien a la ciutat ja que portaven molt de temps que estaven de dol i molts van emigrar cap a Roma per estar amb les seves filles. 


A l'última guerra, que va ser la més gran de les batalles, els sabins van matar la filla de Tarpeu. Tarpeia va ser seduïda pels sabins i es van apoderar de la ciutadella de Roma.

Els sabins intenten envair el Palatí on Ròmul veu que estan perdent la guerra i demana a Júpiter que els ajudi a guanyar. Els sabins es fan forts i sembla que vagin a guanyar als romans. El sabins van pujar fins el Palatí, però els romans eren superiors i van guanyar com ho van fer amb els altres dos pobles.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada