dimecres, 6 de novembre del 2013

Termes romanes: Baetulo i Sant Boi de Llobregat


Salve companys i magistra Venefica!!
Voleu saber informació sobre les termes?? Què eren? Què s'hi feien?. Molts de vosaltres ja ho sabeu perquè l'any passat  les vam treballar. Anem per feina, aquí us les deixo!!

Les Termes
Les termes, eren edificis públics , precursors de les modernes cases de banys, saunes i balnearis termals i representaven un dels principals llocs de trobada a l'antiga Roma.
L'estructura interna de les termes era una sala amb basses o piscinae a l'interior: el frigidarium (d'aigua freda), el tepidarium (d'aigua tèbia) i el caldarium (d'aigua calenta). Els banys de vapor principals, es trobaven al sudatorium, hi havien dos tipus: el laconium (banys sec) i l'assa sudatio (bany humit).

Sistema termal
La calefacció de l'aigua en el cas del caldari, els banys de vapor i en menor grau del tepidari, es duia a terme per mitjà de l'hipocaustum. Aquest sistema consistia en un forn (praefurnium) que omplia de fum una zona intermèdia entre el sol i el terra de les termes ( suspensurae), anomenada àrea.

Però quin era el recorregut que empraven en les termes?
Primer de tot, anaven a l'apoditerium, que era el vestuari, hi havien uns ninxos per poder deixar la roba. A continuació, anaven al caldarium, què era la zona d'aigua calenta. Allà hi trobaven la palaestra, era un pati portificat on es feien exercicis físics, com la lluita. Els que lluitaven com que portaven una mena d'olis feien servir l'estrígil, per treure la porqueria. Desprès anaven a les termes d'aigua calenta, això feia que s'obrissin els porus. Passaven al tepidarium, la sala d'aigua tèbia. I per últim el frigidarium, allà es tancaven el porus.
A vegades, hi havia una piscina a l'aire lliure, que era on es practicava la natació (natatio).

Ara que he acabat de fer una explicació en general de les termes per poder-vos situar. Us explicaré dues termes importants, n'hi ha més, però jo us explicaré, la de Baetulo i la de Sant Boi de Llobregat. La meva companya us explicarà unes altres. Les de Caldes de Montbui i les de Malavella.

Termes de Baetulo 
Situada a la plaça de l'Assamblea de Catalunya (Badalona) al subsòl del Museu de Badalona, les termes romanes de Baetulo constitueixen un dels conjunts arqueològics més interessants del país.Van ser excavades durant els anys cinquanta del segle XX. Aquests banys públics es trobaven a la part inferior de la ciutat. 

                  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/87/Termes_baetulo.jpg
                           Termes romanes de Baetulo ( Badalona)


Termes de Sant Boi de Llobregat
Són un conjunt de cambres de bany dotades d'un sofisticat sistema de calefacció.Les termes romanes de Sant Boi eren privades i formaven part de l’àmbit domèstic d’una vil.la romana. Aquestes termes estan situades a l'actual municipi de Sant Boi de Llobregat  i estaven formades per dos cossos d'edificació paral·lels: un contenia les cambres fredes: l'apoditerium, el frigidarium i la cella piscinalis ( piscina d'aigua freda). L'altres les cambres calentes: tepidarium, sudatorium i el caldarium. L’11 de setembre de 1998 es van inaugurar les obres de restauració de les Termes de Sant Boi de Llobregat.


                
                               Termes de Sant Boi de Llobregat
 
  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada