diumenge, 10 de novembre del 2013

L' amfiteatre de Itàlica

L'amfiteatre de Itàlica va ser construït al nord de la primera ciutat romana a Hispània , Itàlica , situada en l'actual Santiponce ( província de Sevilla ) , a Andalusia ( Espanya ) , que va ser fundada l'any 206 dC
Es va construir en l'època de l' emperador Adrià , aproximadament entre els anys 117-138 i va ser un dels més grans de tot l'imperi romà, era capaç d'acollir a  més de 25.000 persones. 
Està situat fora del recinte emmurallat de la nova urbs. La seva façana, pràcticament perduda, seguia el model compositiu típic: dos ordres superposats de columnes adossades als pilars que subjecten les arcuacions
L'estructura de l'edifici està feta amb opus caementicium - formigó - revestit de carreus de pedra o maó segons la zona . A més, a les zones més importants s'hi cobria de marbre .

                    

L'entrada principal era la Porta Triumphalis. Als costats d'aquesta entrada, ja a l'interior , s'obren unes estances de culte anomenades sacellum .
El pòdium que delimitava la sorra i sustentava la graderia és de 2,30 m. d'alçada, que amb la cornisa i la balaustrada de protecció arribava als 3,50 m

La graderia -cavea- estava dividida en tres zones: la ima, mitjana i summa cavea totes separades per uns corredors anulars anomenats  praecinctiones.
La primera, la ima cavea, disposava de 6 grades, amb 8 portes d'accés, i estava reservada a una classe social alta, magistrats, senadors, etc. La segona, media  cavea, habilitada per a la resta de ciutadans, tenia 12 grades i 14 portes d'accés. La summa cavea, coberta per un tendal, era reservada per a dones i nens.

A la sorra es celebraven lluites de gladiadors anomenades munus gladiatorum, lluites contra feres anomenades venationes i baralles d'animals ... Per a això, en el seu centre hi ha un soterrani rectangular la fossa bestiaria on es guardaven els animals que accedien per dues galeries amb rampes a l'escena.

Us deixo una reconstrucció virtual, després del comentari de lux Lunae.
  

2 comentaris:

  1. Molt bona aportació! Veig que l'amfiteatre es conserva, però em pregunto si alguna vegada ha sigut reconstruït amb la intenció de convertirlo en un espai destinat al turisme i a l'estudi. Salutacions

    ResponElimina
  2. De vegades aquest monuments que es conserven tan meravellosament bé serveixen com escenaris.Per exemple, a l'amfiteatre de Nimes ,a l'estiu, es representen òperes, o en aquest mateix amfiteatre es va fer la presentació del llibre "Circo Máximo" de Santiago Posteguillo.

    ResponElimina