dijous, 18 de maig del 2017

ODISSEA CANT X

L'ILLA D'ÈOL, ELS LESTRÍGONS I EL PALAU DE CIRCE

Arriben a l'illa d'Eòlia, on viu Èol, el déu dels vents, amb els seus dotze fills, sis noies i sis nois.
Odisseu i els seus homes viuen un mes allà, el dia de la partida cap a Ítaca, la seva pàtria, Èol li dóna un odre de pell de bou, el qual contenia dins els vents desfavorables.
Després de nou llargs anys navegant, avisten Ítaca, però els seus homes  desconfiant  que hi hagués a l'odre grans tresors, com or, l'obren , aprofitant que Odisseu està dormit i surten  tots els vents, fent que les embarcacions tornin a allunyar-se d'Ítaca i arribant al punt d' inici. Aquest cop Èol  no els ajuda.

Resultat d'imatges de tramontana vento


John William Waterhouse,
Circe oferint la copa a Odisseu 
1891 Galeria d'art d'Oldham
Després de navegar de nou sense rumb, van a parar a Lamus on vivien els lestrígons. Odisseu  demana a tres dels seus homes que vagin  a buscar al rei d'aquella ciutat,  la casualitat fa que es trobin amb la seva filla. Ella crida al seu pare, Antífates,  i entre ells dos i els altres lestrígons acaben amb totes les embarcacions, menys la d'Odisseu i pocs dels seus homes  sobrevieun a l'atac.
Després d'aquesta massacre arriben a l'illa d'Ea, on viu la deessa Circe. Un dels grups d'Odisseu s'endinsa pel bosc i descobreix la morada de la deessa. Ella els convida a menjar i veure del vi i aprofitant aquest beuratge, els  fa un encanteri que  els transforma en porcs.
L'únic que no havia entrat, Euríloc, avisa a Odisseu dels fets i ell tot decidit a salvar la seva tripulació s'endinsa cap a la seva morada. Ja arribant al palau, es troba amb Hermes qui l'aconsella del que ha de fer i donant-li una planta per contrarestar l'encanteri. 
Finalment Odisseu va aconseguir alliberar-los.
Però Circe, abans de que marxessin els  diu que  hauran de  prendre una nova ruta, avisant-los dels perills que es trobaran  i que haurà de visitar la morada d'Hades i Persèfone.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada