dimecres, 17 de maig del 2017

ODISSEA CANT IX

Odisseu explica les seves aventures

Alcínou li proposa a Odisseu que expliqui tots els perills  i aventures que li han passat durant el viatge fins arribar al  seu palau. Així que Odisseu accepta explicar-ho. 
Comença a narrar la seva història. 
Primer explica com després de la fugida de Troia, arriba al país dels lotòfags ( menjadors de lotus), i seguidament al país dels ciclops amb la seva trobada amb Polifem,
Mosaic romà Villa del Casale, Sicília
el qual en veure'ls  dins la seva cova, devora uns quants dels seus companys, com el vencen, emborratxant-lo i després deixant-lo cec afilant una estaca, i finalment com poden fugir amagant-se sota el ventre de les ovelles, ja que  Polifem  a l'endemà les deixa sortir de la cova però primer les palpa.  
Odisseu en aquest cant mostra la seva astúcia, enganyant al ciclop, que quan li demana el nom, ell li respon " NINGÚ ". D'aquesta manera , quan es veu atacat i els altres ciclops  s'acosten per ajudar-lo, en sentir que Polifem va dient " Ningú m'ataca", es pensen que ha embogit. Tanmateix Odisseu cometrà un atac de ὕβρις, ja que quan es veu sa i estalvi en el seu vaixell, no pot deixar de dir-li el seu veritable nom, Odisseu , rei d'Ítaca, la qual cosa provocarà l'ira de Poseidó contra ell, no deixant que arribi  a la seva illa fins al cap de 10 anys.

TIBALDI, s.XVI

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada