diumenge, 4 d’octubre del 2015

Mite de Quimera i Bel·lerofontes

El mite ens explica la història de Bel·lerofontes (Βελλεροφν), fill de Poseidó i Eurínome,  va ser un jove  guerrer que va haver d'abandonar el seu Corint natal després d’assassinar accidentalment al tirà Bèl·leros, (d'aquí ve el seu nom) i va buscar refugi a la cort del rei Pretos (Πρέτος). La seva dona, Estenebea, (Σθενέβοια)  va enamorar-se d'ell, però havent estat refusada, el va acusar falsament de seduir-la. Pretos, en lloc de matar-lo, va decidir enviar a Bel·lerofontes al rei Iòbates de Lícia perquè fos aquest qui el matés, fet que demanava amb una carta.


 Quimera d'Arezzo, s.IV a.C


El rei Iòbates no va voler matar-lo, així que va decidir enviar-lo a matar  la Quimera, monstre femení de cap i cos de lleó, un segon cap, de cabra que li sortia de l’esquena i escopia foc, i per acabar cua de serp. 

Per sorpresa del rei, Bel·lerofontes va aconseguir matar  Quimera gràcies al seu cavall alat Pegàs. Després d'enviar-lo a combatre contra altres pobles ferotges com les amazones o els sòlims, l’heroi  va demostrar el seu origen diví ,i admirat el rei Iòbates li va donar la mà de la seva filla, Philonoe, i el regne.

2 comentaris:

  1. Moltes gràcies, esta molt bé explicat.
    Volia afegir que aquest monstre va ser filla de Tifó i de Equidna.
    Va ser criada pel rei de Caria, Amisodares, i vivia en Pàtara.

    ResponElimina
  2. Molt ben explicat! Jo vull afegir que aquesta preciosa figura conservada des del segle IV a.C és d'origen etrusc i actualment la trobem al "Museu Arqueològic de Florència" a Itàlia.

    ResponElimina