dissabte, 19 de setembre del 2015

LES LLEIS DRACONIANES

χαίρε μαθηταὶ,

Comencem un altre curs i ja que estem veient l'època arcaica a Grècia, com no parlar de DRACÓ, que va fer unes lleis que els seus adversaris deien que havien estat escrites amb sang en lloc de tinta, semblants a les correccions de la nostra Magistra.

Dracont ( Δράκων) va ser un legislador d'Atenes que va ocupar el càrrec d'arcont epònim. Des d'aquest càrrec va intentar  jutjar arbitràriament mitjançant la recopilació i publicació de les lleis ja existents.

Més endavant se li va atribuir la primera codificació de les lleis de la ciutat l'any 621 a C, fins aleshores transmeses oralment, encara que  algunes van quedar obsoletes al 594 a C.

El rigor del codi atribuïa penes molt severes, fins i tot en les infraccions més insignificants, fent aparèixer l'adjectiu "draconiana", per anomenar una llei extremadament dura, i que s'utilitza des d''aleshores.  Tot i que Dracont va ser l'autor de només una petita part d'aquestes normes, segons la Suda (enciclopèdia bizantina), la insatisfacció del poble amb les lleis draconianes va ser tal que va haver-se d'exiliar a Egina, on finalment va morir.


Perquè us en feu una idea, una de les lleis permetia la mort de l'esposa per part del marit en cas d'adulteri!!!!!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada