dijous, 20 de novembre del 2014

TIT LIVI, Ab urbe condita, I, 40-42

Estant Tarquini en el seu trenta-vuitè any de regnat, Servi Tu·li ja era tingut en gran consideració no només per ell, sinó també pel senat i pel poble. Els dos fills d'Anc Marci, que havien estat desposseïts del tron, se sentien humiliats i consideraven indigne que el rei de Roma fos un foraster, i també creien que era una deshonra col·lectiva pel poble romà que el poder passés a Servi Tul·li, tenint aquest uns orígens que ells no consideraven adients per a un rei. Aleshores, decideixen impedir que la humiliació creixi encara més. Primer pensen en matar Servi Tul·li, però després s'adonen que això no els servirà de res, perquè el rei seguirà viu, prendrà mesures contra ells i tampoc el poder retornarà a les seves mans. Així doncs, decideixen atemptar contra la vida de Tarquini. 

El crim el porten a terme dos pastors que simulen una gran discussió, amb molts crits i sorolls, a dins del palau,de tal manera que arriben davant la presència del rei Tarquini, que alertat pels crits i el terrabastall, intenta posar pau entre els dos homes. Aquests continuen simulant la baralla, tal i com tenien convingut, i mentre Tarquini dedica la seva atenció a les queixes d'un dels dos homes, l'altre clava una destral al cap del rei, i tot seguit els assassins fugen, però de seguida són detinguts. 

Entre tota la confusió, i amb el rei Tarquini moribund, la seva esposa, Tanaquil, pren les regnes de la situació i disposa tota una sèrie de mesures: tancar el palau, fer fora els testimonis i ordena portar tot allò necessari per curar la ferida del rei, com si aquesta es pogués curar. A més, fa venir Servi Tul·li, li ofereix el tron i li demana que no deixi impune el crim. Després, es dirigeix al poble i el tranquil·litza, dient-los que el rei només està atordit pel cop, que ja està conscient i que es curarà, però que mentre estigui convalescent hauran d'obeir a Servi Tul·li, que serà qui el substituirà i farà les funcions de rei. D'aquesta manera, simulant ser el substitut del rei només per uns dies, Servi Tul·li consolida el seu poder. Finalment, la veritat surt a la llum, però Servi Tul·li és rei amb el consentiment del Senat tot i no haver estat escollit pel poble. Els fills d'Anc Marci, quan van saber que els seus còmplices havien estat apressats, que el rei era viu i que era tan gran el poder de Servi Tul·li, van exiliar-se.

Servi Tul·li va consolidar el seu poder amb mesures de caràcter públic i privat. Va casar les seves filles amb els fills de Tarquini, va reprendre la guerra contra Veies i altres ciutats etrusques i, després de derrotar un enorme exèrcit enemic, va retornar a Roma com a rei indiscutible. Aleshores va establir el cens, i va dividir tots els ciutadans en classes, segons les seves riqueses, i a partir d' aleshores les càrregues militars i civils es van repartir segons la capacitat econòmica dels ciutadans.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada