dijous, 8 de maig del 2014

Circ i estructura de la ciutat de Tàrraco

Bonus dies companys et magistra Venefica!!

Com ja ens han explicat alguns companys el passat 10 d’abril vam fer una sortida a Tarraco. No cal dir que va ser una excursió inoblidable no?
Anem per feina!. Uns quants alumnes vam oferir-nos per fer de Cicerone. Quin privilegi vam tenir!!. Teníem un munt d’oients al nostre voltant no només els de 1r de batxillerat i 4rt del nostre institut sinó també ela alumnes de l’IES Bisbe Sivilla.
Tot seguit la Terpsícore i el Capità Nemo us explicarem el circ i l’estructura d’aquesta ciutat, com és Tarraco.

HISTÒRIA DEL CIRC ROMÀ DE TARRACO 

http://www.xtec.cat/~sgiralt/labyrinthus/roma/imagines_roma/tarcirc5.jpg
El circ romà de Tarragona va ser construït al segle I d.C. sota el mandat de l’emperador romà Domicià. Es va utilizar com a circ  durant 300 anys. En el segle V es van habilitar parts del circ per convertir-les en habitatges. L’any 1128 el reanomenen “Lo Corral” i s’utilitza com a seu de fires i transaccions comercials. Aquest circ tenia un aforament per a 25.000 persones i les seves dimensions eren de 325 m de llargada i 115 m d’amplada.

     si voleu saber-ne més, només heu de clicar circ                                 

PARTS D'UN CIRC:



En aquest recinte es disputaven les curses de carros, tirats per dos o quatre cavalls (bigues o quadrigues). El circ tenia una forma allargada,rectangular , un dels costats era corbat.

La pista o arena estava dividida per l’spina. A cada extrem de l’spina hi havia les metae en forma de columnes.

Sobre l’spina hi solia haver obeliscos, estàtues de déus i els comptadors, septem ova,  (podien ser set ous grossos de fusta o set dofins), servien per comptar les set voltes de la cursa.

Tot el voltant de l’arena era ocupat per la cavea, la graderia dels espectadors. Separada de la pista i per una barrera hi havia el podium.

A un dels extrems de l’edifici hi havia les carceres, una mena de cotxeres des d’on sortien els carros.



TARRACO I ESTRUCTURA DE LA CIUTAT

L’any 218 aC amb motiu de la II Guerra Púnica entre romans i cartaginesos l’exèrcit romà a les ordres d’Escipió desembarca a Empúries i varen fundar un campament militar a Tarraco. A la segona meitat del s.I aC Juli Cèsar li va concedir l’estatut de colònia prenent la denominació com a Colonia Iulia Triumphalis Tarraco. Finalment l’any 27 aC l’emperador August li va donar oficialment el nom de Colonia Iulia Urbs Triumphalis Tarraco.

La situació estratègica de Tarraco va obligar que la ciutat s' adaptés a la topografia i que s'estengués sobre terrasses esglaonades.
A la terrassa superior, el punt més alt de la ciutat, hi havia el temple octàstil consagrat a Júpiter, tal com està representat a les monedes.
A la segona terrassa, s’aixecà un enorme fòrum des del qual s’administrava la província. La zona sud del fòrum estava flanquejada per dues grans torres militars connectades alhora amb la muralla.
La tercera terrassa estava totalment ocupada pel circ que de fet separava la ciutat en dues meitats: la part alta, l’oficial-administrativa, i la part baixa, la comercial i residencial que descendia cap al mar. Sota el circ passava el tram urbà de la via Augusta, que també travessava la ciutat. Més enllà i en ordre descendent es trobava la ciutat residencial i portuària, barris de cases, magatzems, el fòrum local, el teatre , i possiblement, les termes.
L’amfiteatre quedava fora de les muralles de la ciutat entre aquestes i el mar.

                     
 Maqueta de Tarraco


                   
Ara  ja hem acabat de fer l'explicació i esperem que no hagi estat pesada.Què us sembla unes preguntetes? Va que són molt fàcils!!.



1. A quin segle es va fundar el circ romà? Quants anys va funcionar com a tal?
2. Amb quin nom van renomenar-lo l'any 1128?
3. Quin aforament tenia?
4. Quin nom rep la graderia dels espectadors?
5. Que formava part de cada una de les terrasses que dividien Tarraco?
6. Quin nom li va donar oficialment l'emperador August a la ciutat?

                                                     
                                                                                           Terpsícore i Capità Nemo
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada