diumenge, 5 de maig del 2013

La cella vinaria

CELLA VINARIA

Un aspecte molt interessant de la ciutat de Barcino és la presència de la viticultura a l’època romana. Durant l’excursió per la ciutat romana de Barcelona, els alumnes de batxillerat vam veure un celler romà o cella vinaria
El procés de fabricació del vi era el següent:
Un cop veremat, el raïm es portava a la sala de premsat, on es trepitjava. El suc del raïm o most queia en un recipient i després es transvasava a uns grans dipòsits de ceràmica anomenats dolium. Tenien una capacitat de fins milers de litres i normalment estaven enterrats en el sòl de la bodega. Dins dels dolium el suc fermentava i es convertia en vi. Els mestres vinaters s'encarregaven de la fermentació. El vi es clarificava amb cendra i se li podia afegir aigua de mar i fruites macerades que l'aromatitzaven. Després d'aquests tractaments, el vi es deixava envellir. Es feien uns forats a les tapes per permetre l'escapament del diòxid de carboni.
Finalment, el vi s'envasava en àmfores, on normalment constava escrita la seva procedència. Les àmfores es tancaven amb taps de suro segellats amb guix i es carregaven apilades en els cellers dels vaixells per al seu transport i posterior comercialització.

Fotografia de les dolium

3 comentaris:

  1. Molt bé, Eudorus, però us enrecordeu quan temps s'envellia el vi? i amb quines fruites el maceraven? era bó aquest vi? I com el prenien?
    A veure si ho esbrineu!!!!

    ResponElimina
  2. Jo crec que tinc la resposta. El vi es deixava envellir durant dos o tres anys. L'aromatitzaven amb mel, canyella, nou moscada o gingebre. Fins i tot també era costum fer vins aromatitzats amb plantes medicinals com el “nectaule” (amb heleni) o el “myrtidanum” (amb mirt) que es prenien com a medicaments

    ResponElimina
  3. Molt bé, capità Nemo, tot i que el vi de Barcino segons Marcial i Cató era de baixa qualitat ja que el temps de fermentació era molt breu (eren millors el de Baetulo o Tarraco)s'aromatitzava amb l'almíbar de fruites, canyella, xufles i mel, a més de rebaixar-se sempre amb aigua, i en aquest cas aigua de mar,salada!!!, doncs estava mal vist beure vi sol.

    ResponElimina