dimecres, 5 de novembre del 2014

TIT LIVI, Ab urbe condita, I, 28-30

Després de la victòria dels romans sobre Alba Longa, el rei Tul·lus reuneix tots els ciutadans, romans i albans, en l'assemblea. Allà el rei romà, diu als seus súbdits que la culpa de tota la guerra és del cabdill albà, Meti. Continua dient que aquest no ha actuat bé i que per això serà ell l'objecte de sacrifici pèls dèus.Meti és esquarterat amb l'juda de carros de cavalls.

Giuseppe Cesari, Victòria de Tul·lus sobre  Veies i Fidenes
 Després d'aquest espectacle efereïdor, el rei romà va manar als albans retirar els seus bèns de la seva antiga ciutat i va fer-los instal·lar-se a Roma. Després que els vençuts haguessin retirat les seves propietats, els romans es van fer amb la ciutat, van enderrocar gairebé tots els edificis públics i privats, exceptuant els temples, amb els quals s'havia tingut una especial moderació manada pel rei.  


Aspecte que tindria la Cúria Hostília

Quan els albans ja estaven instal·lats a Roma, va nomenar els ciutadans principals senadors, també va escollir deu escuadrons de cavalleria entre els albans. I per seguir expandint el seu poder i la seva superioritat va declarar la guerra als sabins. Els preparatius de la guerra van ser molt intensos per part d'ambdós bàndols, però Tul·lus atacà primer i va envair el territori sabí, i després d'un duríssim combat, els romans derrotaren els sabins.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada