dimecres, 26 de novembre del 2014

Tit Livi, Ab Urbe Condita, I, 46 - 48

Servi Tul·li encara poseïa tot el regne, però sabia que Tarquini anava comentant aquí i allà que el rei ho era sense consentiment del poble. Per guanyar més popularitat, Servi va anar repartint a cada home territoris capturats als enemics, i va sotmetre a consulta popular si el volien i el designaven com a rei, cosa que va aconseguir amb una majoria mai vista abans. Llavors Tarquini es va adonar que el que havia fet Servi estava en contra de la voluntat dels senadors.

Luci Tarquini tenia un germà que es deia Arrunt Tarquini, que tenia un caràcter tranquil, tot el contrari a ell. Les dues filles del rei van estar casades amb els dos germans.
La filla més tranquil·la es va casar amb Luci, mentre que la filla més agosarada es va casar-se amb Arrunt. D'aquesta manera, els dos membres de la parella eren oposats l'un amb l'altre.
La filla Túl·lia, que era inquieta i ambiciosa, va voler decidir per iniciativa seva veure's d'amagades amb Tarquini, el germà del seu marit, que tenia un caràcter molt semblant al d'ella. Finalment, després d'eliminar les seves respectives parelles, Tarquini i Túl·lia es van poder casar.
Luci Tarquini, recollint també les ambicions de la seva dona, volia seguir lluitant per poder arribar al poder, de manera que, pressionant els senadors, va aconseguir reunir al fòrum diversos homes armats, convocant-los com si el regnat de Servi ja s'hagués acabat i aquest hagués estat eliminat. 

Luci es va asseure al tron del rei i va començar a insultar Servi al·ludint, entre moltes altres coses, als seus orígens i a l'odi que Servi tenia per la noblesa a la qual ell no pertanyia, ja que afavoria els homes de classe baixa i els donava riqueses i terres quan volia després d'haver-les pres als patricis.

Estant en plena invectiva contra el rei, va aparèixer Servi, alertat per un missatger,  i van començar a cridar i a discutir-se. Aleshores Tarquini agafà Servi per la cintura, el va treure del senat i el va tirar escales avall. Seguidament tornà a entrar a la cúria per mantenir reunit el Senat. La guàrdia i el sèquit de Servi fugen, i el rei, moribund i dessagnant-se, escapa cap a casa seva, però els emissaris de Tarquini l'atrapen abans que hi pugui arribar i
el maten.
Túl·lia, que se suposa que fou la instigadora de la mort de Servi, es trasllada al fòrum en carro, fa sortir el seu marit de la cúria i és la primera en proclamar-lo rei. Quan torna cap a casa, en trobar-se pel camí el cadàver de Servi Tul·li, Túl·lia, fora de si i presa per les fúries venjadores dels múltiples crims comesos, va fer passar el carro per damunt del cadàver del seu pare i s'emportà una part de la sang del parricidi.

D'aquesta manera, amb Servi Tul·li, que va regnar durant quaranta-quatre anys, va desaparèixer la monarquia justa i legítima, i Tarquini va esdevenir el nou rei.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada