dilluns, 1 de novembre del 2021

PROMETEU ENCADENAT

RUBENS, Peter Paul: Prometeo,1618.  Museu d'art de Filadelfia

La història tracta del moment en el qual Prometeu és conduït per Hefest a una roca on és encadenat seguint les indicacions de Zeus.
Més tard apareixen les nimfes Oceànides, que s’interessen per la situació de Prometeu i ell els hi explica que després d’ajudar a Zeus a intercanviar-se el tro amb Cronos, Zeus va decidir desfer-se dels humans, però Prometeu, al oposar-se a aquesta idea acaba amb el càstig encomanat.


COSSIERS, J :  Prometheus c. 1637
Quan arriba Oceà intenta convèncer Prometeu per tal que es sotmeti al poder de Zeus, però ell no cedeix. Mentrestant, les Oceànides ploren per ell quan explica que robant el foc i entregant-lo als homes els va ensenyar totes les arts.

Quan Ío, filla d’Oceà arriba, empatitza amb Prometeu, i aquest li  confessa que s’estimaria més morir a  suportar el càstig que li ha tocat viure fins que Zeus caigui. Llavors explica que un descendent d’ella el farà lliure i l’ adverteix sobre els perills que viurà fins a arribar al riu Nil, on quedarà prenyada de Zeus.

Tot i que a la tragèdia Èsquil no ho explica, Ío tindrà una relació amb Zeus, però  perquè la seva esposa Hera no sospiti res , la converteix en una vedella jove que li regalarà. Ío , vigilada per Argos, un monstre de 50 caps i 100 ulls que s’alternen per dormir, és rescatada per Hermes, i fuig cap Egipte, on recobrarà la seva forma femenina després de demanar perdó a Hera i  prometre que mai tornarà a Grècia . Ella serà la deessa Isis.

Després de fer aquest apunt, a la tragèdia Ío, indignada, marxa i les Oceànides queden preocupades pel que ha confessat Prometeu , però ell les tranquilitza dient que gràcies a un casament Zeus serà vençut.

Més tard, Zeus envia a Hermes perquè pregunti a Prometeu quin casament és el que suposadament el farà caure. Quan Prometeu no accepta a explicar-ho, ja que s’estima més ser un desgraciat que esclau de Zeus, Hermes anuncia noves desgràcies per Prometeu i seguidament marxa.

Poc després s'afegeix a la desgràcia d'estar encadenat el fet que un àguila durant el dia se li mengi el fetge, que per la nit es regenerarà. Així doncs es fan realitat aquestes afirmacions i Prometeu desapareix entre llamps i trons.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada