dimarts, 26 de març del 2019

La muralla romana de Barcino

Després del nostre itinerari per Barcino, us explicaré les muralles.

La muralla fundacional augustal, un dels elements millor conservats del traçat de l'antiga ciutat, tenia uns 1.135 metres de longitud, amb una alçada indeterminada que superava els 9 metres i una amplada variada d'entre els 1,5 i 2 metres. 
Fou construïda amb sorrenca travada amb fort morter de sorra i calç. La colònia fou construïda en temps de pau i sense amenaces exteriors, per la qual cosa tenia més una funció simbòlica que no defensiva. La muralla, a banda de ser un element defensiu, tenia també una vessant simbòlica i de prestigi per a la població  i els seus habitants.

Tenia quatre portes , disposades a la part central de cada llenç, coincidint amb els extrems del cardo i del decumanus:
 • Decumanus maximus, situat al eix Nord - Sud. 

 1. Porta Praetoria, situada al nord.
 2. Porta Decumana, situada al sud.  • Cardo maximus, situat al eix Est - Oest.

     1. Porta Principalis  sinistra , situada a l'est.
     2. Porta Principalis  dextra , sitauada a l'oest.

     3. Eren portes monumentals, triforades, amb dues entrades pels viatgers a peu i una central més gran per al trànsit rodat i defensades per dues torres circulars. D'aquestes a Barcino només trobem la Porta Praetoria, l'actual Porta del Bisbe, i una part de la Decumana, al carrer Regomir.     Porta Praetoria

     Una part de la poerta Decumana 

     Al final del segle III la muralla es comença a reforçar i s'acaba  a començaments del segle IV. Aquesta segona muralla seguia el traçat funcional de la muralla anterior, però tenint la funció de ser més defensiva que simbòlica;  també és molt més complexa que l'augustal , juxtaposant la nova muralla a la vella;
     Es dobla el gruix de la muralla, que passa a tenir 4 metres, per omplir l'espai entre les dues muralles s'utilitzen carreus i d'altres materials procedents d'edificacions anteriors; També es construeixen 76 torres de vigilància de fins a 18 metres d'alçada, situades cada 6 o 8 metres.

     • SITUACIÓ EN EL PLÀNOL
     La muralla a Barcelona anava aproximadament del  carrer   Regomir, de la ciutat i del Bisbe a la plaça Nova, mirant de mar a muntanya , i del carrer de la Tapineria i el del Sots-Tinent Navarro als carrers dels Banys Nous, de la Palla i  d'Avinyó, mirant de Besòs a Llobregat.
     Plànol de la muralla romana a Barcelona 

      

     Cap comentari:

     Publica un comentari a l'entrada