dilluns, 19 de desembre del 2016

CERÀMICA II: EL MITE DE TESEU I EL LABERINT DEL MINOTAURE

Aquesta és la ceràmica que representa el mite de Teseu i el laberint del Minotaure. Aquesta ceràmica és un cílix del S.V a.C,  una copa per beure vi. En aquesta peça podem veure la victòria de Teseu sobre el Minotaure davant de la deessa Atenea.

Teseu era fill de Egeu, rei d’Atenes, i d’Etra. El rei, havia matat al fill de Minos, ja que Androgeu va vèncer a tots els seus rivals en els jocs en honor de Pal·las Atenea que es van realitzar en Atenes.
Minos va desitjar la venjança,i llavors va marxar a Atenes, va aconseguir la rendició del poble i va imposar unes condicions . Una d’aquestes condicions era que durant nou anys, la ciutat d’Atenes havia de entregar un tribut a Minos, rei de Creta. Els atenesos havien d’enviar a la illa de Creta 14 joves de les famílies més nobles de la ciutat, set joves i set donzelles, aquests serien les víctimes ofertes per ser devorades pel Minotaure que es trobava en el laberint de la ciutat. El Minotaure era meitat home, meitat brau, i  s’alimentava de carn humana.

Al tercer any, Teseu, el fill d’Egeu, es va oferir voluntàriament per ser el tribut, afirmant que era capaç de matar al Minotaure. El pare d’aquest no estava d’acord, però Teseu el va convèncer i li va dir que si aconseguia tornar canviaria les veles negres que portava per unes blanques.  Teseu va anar a Creta i allí va conèixer a la filla del rei Minos, Ariadna, de qui es va enamorar. Aquesta va decidir ajudar-lo, ja que ella també estava enamorada. Com sortir del laberint era impossible, li va donar un cabdell de fil d’or.

Teseu es va endinsar en el laberint, desenrotllant el cabdell de fil per després trobar la sortida. Durant hores va recórrer el laberint perquè  el Minotaure s’esgotés. Finalment s'hi  va enfrontar, li va travessar el cor amb un punyal que li havia dontr la filla de Minos. Teseu va rescatar als seus companys i va sortir del laberint.

Finalment, el fill d’Egeu va poder tornar a Atenes en la seva nau però no va enrecordar-se de canviar les veles, i això forma part d'una altra història..

2 comentaris:

  1. Perfecte,tant pel que fa al tipus de ceràmica com el mite que explica, però algú podria explicar el final, després de la seva marxa de Creta????

    ResponElimina
  2. Quan Egeu tornava a Atenes es va oblidar de canviar les veles, el fet de que no ho fes va ser perque estava molt distret. En arribar a Atenes, el seu pare va veure el vaixell, i va veure les veles negres. Així doncs va pensar que el seu fill havia mort, i va suïcidar-se així fent que caigués al mar. Fent així que el mar s'anomenes Egeu en memoria seva.

    ResponElimina