dilluns, 28 de novembre del 2016

CERÀMICA 1 : El mite del rapte d'Europa

Aquesta ceràmica representa el mite del rapte d' Europa.
Europa era una princesa fenícia de la qual Zeus va quedar captivat per la seva bellesa.
Un dia que Europa estava recollint flors amb les seves amigues, Zeus en saber que podia ser rebutjat per la seva aparença, va transformar-se en un preciós brau blanc amb banyes com la lluna creixent, i es va plantar davant d'ella.
Europa en veure'l es va espantar, però moments després va voler s'hi apropar-si i ensinistrar-lo.
Veient que era mans, va pujar al seu llom. Zeus va aprofitar l' ocasió i va fugir mar endins fins arribar a les costes de Creta.
Nöel- Nicolas COYPEL, 1726-1727
En arribar a les costes, Zeus es va mostrar tal i com és, i acte seguit van fer l'amor sota unes palmeres, les quals van presenciar el seu amor i com a ofrena, Zeus va oferir-les que mai se'ls hi caiguessin les fulles.
D'aquesta relació van néixer tres fills: Sarpedó, Rodamant i Minos ,futur rei de Creta.
Com Zeus no podia quedar-se i havia de tornar a l'Olimp va fer-li tres regals: Talo, vigilant a les costes de Creta dels vaixells estrangers, un gos que mai fallava en les caceres i per últim, un arc que sempre donava al blanc.
Per recompensar-la definitivament, va aconseguir-li el matrimoni amb el rei Asterió el qual va adoptar els fills d'Europa i Zeus.
Quan Europa va morir, Zeus va concedir-li tots els honors divins i la forma del brau tal i com Zeus l'havia estimat, és com avui dia coneixem el signe de Taure dintre del zodíac.

2 comentaris:

 1. Molt bé,᾿Αθηνᾶ, per fi, fas honor al teu nom!!!!
  Ara només queda que algú també ens digui quin tipus de peça de ceràmica és i per a què es feia servir.

  ResponElimina
 2. En la ceràmica hi ha un bou i una dona que és Europa. El tipus de gerro és una cràtera, la qual s'utilitzava per barrejar vi amb aigua amb el qual s'omplen les copes.

  La cràtera és portava al lloc de menjar, el pocillator administrava el líquid amb una cullera sopera mentres que el kyathos omplia les copes i les donava als convidats.
  Hi ha diferents tipus de crateras, però aquesta és una cràtera de columnes amb ases verticals. La pintura és de fons negre i amb figures roges.

  ResponElimina