dimecres, 27 de gener del 2016

CLIO I EUTERPE

Bé, ara que ja s'acosta el concurs Odissea, potser que acabem  d'explicar totes les Muses, i que , malgrat algun cop els μαθηταὶ  diguin que sou cleptòmanes, ara que us han fet un homenatge, els inspireu! Gran paraula aquesta!!!!
Clio, κλειώ,"la que celebra"  és la musa de la història que canta les gestes heroiques del passat, és per això,que  se la representa en una mà amb un llibre de Tucídides, i també amb un globus terraqui i algun símbol del temps, com una clepsidra, ja que la història compren qualsevol època i lloc. I en l'altra mà, una trompeta per celebrar les seves victòries. Per la mateixa raó porta una corona de llorer. Es creu que va ser la inventora de la guitarra i mare de Jacint i Himeneu.
Crec que aquesta Musa us pot ajudar molt tenint en compte el tema d'enguany: 
La guerra en el món clàssic, ella  canta les  guerres i  victòries de ciutats i capdills!!!!

MIGNARD, Pierre, Clio , 1689


Ara és el moment de parlar d'Euterpe, Εὐτέρπη,"la que delecta", εὐ :bé τέρπω: plaure.
És, per tant, la Musa de la música. Se la representa tocant un aulos, una flauta de doble canya. Es diu que va tenir relacions amb el déu -riu Estrimó, del qual va néixer Rhesus de Tràcia,  heroi que morí a Troia a mans de Diòmedes.
Espero que els grups Quod vos placet; Filemó, Baucis i L'oca i Les Troianes de l'INS Antoni Cumella i La Tríade capitolina del Bisbe de l' INS Bisbe Sivilla que participen al concurs segueixin a aquesta musa amb l'expressió castellana: "Sonar la flauta".

Escultura a St George's gardens, Bloomsbury, Londres

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada