dissabte, 8 de juny del 2013

La domus

Bon dia companys , companyes i Laura, 

A continuació us parlaré de les domus romanes. Primer us esmentaré quines parts usualment les constituïen i després comentarem una mica la que nosaltres vam anar a veure.
La domus constava d'un sol pis, o màxim dos. Tenia la planta rectangular i estava tancada de l'exterior per parets uniformes, amb cap finestra. La claror entrava pel centre, a través de l'atri, o pel peristil. 

L'entrada principal solia constar d'un uestibulum en forma d'un petit espai arrecerat anterior a la porta, la qual donava a un corredor anomenat fauces.
L'atri (atrium) era la primera cambra que es trobava. Era el centre de la casa primitiva i de la vida familiar. Un gran espai cobert per un sostre llevat d'una gran obertura (compluuium) ,que donava claror i ventilava, deixant caure l'aigua de la pluja en el impluuium, una bassa rectangular que la recollia i des de la qual passava a una cisterna soterrània. Un petit pou al costat permetia treure'n l'aigua. Originàriament hi havia la llar (focus) i es cuinava i menjava en aquesta cambra. El tablinum estava situat al darrera de l'atri, separat per una cortina o un reixat de fusta. Era el el despatx del paterfamilias, on rebia les visites i guardava l'arxiu familiar. Després cal parlar dels cubicula o dormitoris  que estaven situats als costats de l'atri.
Les habitacions que estaven a l'entrada podien estar obertes a l'interior ,com a cambra per al porter, dormitoris o menjadors, o donar a l'exterior. En aquest cas el propietari de la casa les llogava com a botigues (tabernae). I ja per acabar, trobo important no oblidar  dir que moltes cases tenien un jardí (hortus) al llarg de la paret posterior.
En la domus cada membre de la família tenia designat el seu espai: el paterfamilias (amo de casa), l’esposa, els fills i alguns parents. Els esclaus no tenien un lloc específic pel que es creu que dormien en el pis, prop de la cuina o vigilant el descans dels seus amos.


Passem ara, però, a parlar de la domus que vam visitar. D’aquesta se’n conserva el viridarium ( un jardí amb elements ornamentals) emmarcat pel peristylum, al voltant del qual s’articulava un seguit de cubicula (habitacions privades de la família), una zona de serveis i un magatzem. Era possible saber  quanta riques tenien els propietaris de la casa pel pati porticat i per la decoració. Les tres botigues o tabernae estaven adossades a la domus i s’obrien al decumanus minor, carrer el quan correspon amb l’actual Sant Honorat. 
La ubicació d’aquests locals era molt cèntrica i va afavorir el rendiment econòmic dels negocis que si van establir. Les tabernae eren espais d’estructura simple sovint utilitzades com a habitatge  a la part de dalt, però  a la part baixa  era una botiga oberta  a l’espai públic. 

Algú em sabria dir el nom de la que vam veure tots junts?

Espero que us hagi agradat i sobretot que hagueu aprés o recordat algunes coses que ja sabíem.  Us deixo  un petit video

Per reproduir correctament aquest contingut és necessari instal·lar el programari Adobe Flash Player. Si us plau, baixeu-vos l'última versió, només us requerirà uns instants.


Mireu-ho! Es molt curtet i us ajudarà a respondre la pregunta si encara no l'heu endevinat!

Salut i fins dilluns!

1 comentari:

  1. Molt bé, Felix, encara que potser has vist algun canvi en el que has fet, però queda millor, no? Per cert, tinc una pregunta per a tu o qui vulgui respondre-la:
    Els romans no menjaven?
    És que no hi ha cap habitació per fer-ho! Suposo que després de llegir sobre el Garum, et devia passar la gana!

    ResponElimina