diumenge, 28 de maig del 2017

ODISSEA CANT XII

Odisseu i els seus companys van descansar a l'Illa d'Ea arrossegant la nau fins allí. Al matí següent van portar el cadàver d'Elpenor per tal d'acomiadar-se, aixecaren un túmul coronat d'una columna i posaren un ample rem a sobre de la tomba. Els hi van servir aliments i Circe els aconsellà que descansessin i al matí següent empreguessin el seu viatge i els aconsellà per  poder-se enfrontar als riscos que els esperaven .
La deessa va comunicar-los que al llarg del trajecte es trobarien amb les sirenes. Aquell que escoltés el seu cant harmoniós no tornaria en vida. L'únic que el podia escoltar era Odisseu, encadenat, i si els digués als companys que l'alliberessin, seria lligat amb més cadenes.

Ulisses i les sirenes, Lekithos s.VI a. C.
museu arqueològic d'Atenes
Després de superar les sirenes, es trobarien amb un camí inexpugnable de núvols i roques. Les onades s'emportarien la nau per davant i amb ella els cadàvers dels mariners, ja que en una caverna viu Escil·la, un monstre terrible, aquell seria el primer escull. El segon seria Caribdis que engoleix la negra ona. De les dos opcions li aconsellava que passés per Escil·la, millor perdre sis mariners que tota la tripulació. Odisseu volia combatre contra Escil·la en cas que ataqués els seus companys, però es immortal i molt poderosa.
Després es trobarien a l'illa d'Hèlios, on guardava el seu ramat de vaques  a les quals si no molestaven passarien sense problemes, però en cas contrari, no quedaria ni un.
Van seguir amb el seu camí, superant les sirenes, posant-se els mariners cera a les orelles per tal de no escoltar el seu cant.

British Museum, Londres

Seguint els passos de Circe Odisseu va recomanar que evitessin l'illa d'Hèlios, però ells volien anar a preparar el sopar i si seguien navegant amb vents forts perdrien la nau.
Odisseu va explicar a la tripulació que preferia morir arribant a Itaca, la pàtria estimada, que morir en aquella illa deserta.
Els tripulants no van fer cas de les seves advertències,i malgrat Odisseu va implorar el seu perdó  als déus immortals, Lampècia es va encarregar que els actes dels mariners no passessin per alt.
ALLORI, Odisseu i Escil·la
Marxant ja de l'illa, el fill de Cronos va envoltar la nau de boira, i Zèfir va provocar una forta tempesta, que va acabar amb la vida del pilot amb un gran cop al crani. Zeus envia un raig al vaixell, i els companys cauen de la nau. Mai tornarien a pujar. Només quedava Odisseu. Zèfir li diu que encara ha d' esquivar Caribdis, tot i així Odisseu  sobre una biga  se salva, però durant nou dies  s'està al mar sense cap mena de rumb,  i al desè  arriba a la Illa Ogigia, on habitava Calipso, deessa poderosa, que acollí a Ulisses .

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada