dissabte, 4 d’octubre del 2014

TIT LIVI, Ab Urbe Condita, I 1-3

La història comença després de la caiguda de Troia, quan els troians Enees i Antènor, lliures dels càstigs dels vencedors, per la seva actitud pacifista durant l’enfrontament, marxen de la ciutat a la recerca d’un nou lloc de residència. Per una banda, Antènor arriba al golf interior de la mar adriàtica i allà s’instal·la acompanyat d’una multitud de vènets. Per l’altra banda, Enees va d’un lloc a un altre fins arribar al territori Laurentí, al sud de Roma, i allà s' enfronta amb els habitants del territori. El rei Llatí, al veure la noblesa d’aquella gent estrangera i conèixer el seu cabdill, Enees, signa un pacte amb ell i com a aliança privada li entrega la seva filla com esposa. Més tard Enees funda la ciutat de Lavínium i té un fill, anomenat Ascani.

Turn, rei dels rútuls, al qual anava a ser entregada la filla del rei Llatí, ofès per la unió d’aquesta amb Enees,  proclama la guerra. Aborígens i Troians es proclamen vencedors dels rútuls, però durant la guerra el seu rei, Llatí, mor. Els rútuls busquen protecció en els etruscos, els quals accepten la unió sense pensar-s’ho. Enees, davant el temor d’una guerra amb els rútuls i els etruscos units, uneix els Troians i els aborígens sota una mateixa llei i els anomena a tots llatins. Finalment s’enfronten i, tot i que els llatins guanyen la guerra, Enees mor.

Com que el fill d'Enees, Ascani, no té edat per tenir el poder, el regne queda en mans de la seva mare, Lavínia. Més tard Ascani, veient el gran creixement de la ciutat, li cedeix el poder a la seva mare i ell funda una nova ciutat, Alba. Aquesta ciutat serà governada per la descendència del seu fundador. Posteriorment, el regne acaba en mans d'Amuli que, després d’expulsar el seu germà Numitor del poder, mata la descendència d’aquest i a la seva filla la nomena vestal, suposant per a ella un vot de virginitat perpètua i la impossibilitat de descendència, amb la finalitat de ser ell l’únic hereu del tron. 
Eneas a la cort del rei Llatí de Ferdinand Bol1661-1663ca, ÁmsterdamRijksmuseum.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada