dilluns, 5 de maig del 2014

Bon dia i bona hora discipuli!


Com ja sabeu i ja ens han explicat els altres companys, el passat dijous 10 d'abril vam passar gairebé el dia sencer a l'antiga ciutat de Tarragona, Tarraco. Puc dir amb certesa i crec que no sóc l'única, que vam passar un dia de 10 (mai més ben dit), acompanyat d'un gran dia assolellat, la qual cosa va fer més favorable les exposicions dels Cicerons. A continuació, la Nympha del blog Cataclàs us explicarà el forum i les muralles de la ciutat visitada.






Per començar i en ordre del recorregut de la sortida, us explicaré el forum provincial de Tarragona. Aquest es troba a la part alta del turó de la ciutat. Era un espai que constava d'una plaça dedicada al culte, i un altre més gran de representació. El recinte del culte presidia la seu situada a la zona més alta de la ciutat, avui en dia ocupada per la Catedral, la plaça de la Catedral i altres edificis; es tractava d'una plaça enorme envoltada d'un mur perimetral que s'aguantava mitjançant un pòrtic amb columnes, d'uns 11 metres d'amplitud, que envoltava tota la plaça. Dintre d'aquesta, es troba el gran temple dedicat a l'emperador August.


La plaça de representació estava col·locada en una terrassa més baixa a la zona del culte, connectada per unes escales, que actualment coincideixen amb les escales enfront la catedral. Tres dels quatre costats de la plaça estaven delimitats per un podium elevat cobert per un ampli espai porticat que es recolzava sobre un mur de pilastres. A continuació d'aquest pòrtic s'alçava una llarga volta, de la qual es conserven diversos trams, que sostenien una galeria superior. Finalment, als angles de la plaça es trobaven les torres de l'antiga audiència i del Praetori, que funcionava com a escales donant accés des del nivell inferior del circ a la plaça i a la galeria superior.

Magistra πολυμήτις  i Nympha

Tarraco té també el forum local i, que com tots sabeu, hi podem trobar tres edificis, la curia, la basilica i el Temple. Potser el que es veu millor  és la basílica, i també les domus que es trobaven a prop, amb les seves cisternes i pous per guardar l'aigua.
A més, també tenim un tros de carrer amb el seu clavegueram.



Després de veure el fòrum vam seguir caminant, escoltant les interessants explicacions dels altres companys sobre l'amfiteatre, el circ... Fins que els  nostres peus van arribar a un límit que no podien caminar més, i la gana que teniem a aquelles hores tampoc ajudava gaire. Per tant, com va ser una mica difícil pujar fins les muralles de Tarragona, us les explicaré a continuació perquè no us quedeu amb "l'intriga".

Les muralles romanes de Tarragona són una de les primeres grans obres arquitectòniques que podem trobar a la ciutat, foren construïdes després del desembarcament dels germans Escipions a Empúries l'any 218 a.C i de després de la seva l'arribada a Tarraco. Des de l'any de la seva construcció fins l'actualitat, la muralla ha anat patint tot una sèrie de canvis i s'ha anat refent quan ha estat necessari, de manera que, avui en dia les muralles són el resultat de vint-i-dos segles d'evolució. A més, cal esmentar que amb el temps parts de la mateixa s'han anat integrant dins les edificacions medievals, modernes i contemporànies que formen la ciutat a l'actualitat. 

Al llarg de la història s'han pogut distingir dues fases en el seu procés de construcció. La primera fou en els primers anys de la presència romana, construïda amb una amplada de 4 metres i 6 d'alçada; va ser reforçada mitjançant torres de planta de les quals en coneixem tres: la de Minerva, la del Cabiscol i per últim, la de l'Arquebisbe. La segona fase correspon pocs anys més tard de la fundació de la ciutat, i sembla que es pot relacionar amb les campanyes militars del cònsol Cató tot just començar el segle II a.C. La reforma que es va fer, va consistir en un canvi de plantejament de l'arquitectura de les muralles, augmentant l'amplada a 6 metres i l'alçada a 12. 
Pel que fa a les portes d'accés, només se'n coneix una d'original (excepte les poternes) situada molt a prop de la torre de Minerva, es tracta d'una porta d'arc de mig punt, de grans dimensions.


Muralla romana de la ciutat de Tarragona.

Espero que us hagi agradat l'explicació, i encara més, que gaudíssiu molt de l'excursió, ja que penso que va ser un dia per recordar a un lloc preciós. Valete!





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada