dijous, 1 de maig del 2014




Bon dia companys/es, i Magistra Venefica,


A continuació, us explicarem les característiques principals de l'Amfiteatre de Tarraco, les restes del qual vam tenir la sort de visitar el passat 10 d'Abril.


Per començar, el gran edifici va  ser construït a principis del segle II d.C i reformat l'any 218 sota emperador Heliogabal. 
La seva funció era donar lloc a espectacles violents com lluites de gladiadors, venationes (lluites de feres, exhibicions)  i espectacles navals o naumaquies.
Aquest està ubicat fora la muralla a la vora de la platja, aprofitant un pendent del terreny per donar suport a la graderia. L'Amfiteatre presenta dues parts principals: l'arena situada al centre, on es desenvolupava l'espectacle, i la cavea o graderia, on essituava el públic. La capacitat d'aquesta obra romana era de 14.000 espectadors. Aquesta última fou construïda damunt d'un pòdium per protegir els espectadors durant les actuacions de les feres, i es troba dividida en tres sectors segons la categoria social que tenien les persones que hi assistien. A la part superior es trobaven els esclaus, tot seguit es situava la classe popular, i més a prop de l'arena hi havia els magistrats i gent important.
A cada sector destaquem un passadís per facilitar el desplaçament dels assistents. Per sota de les grades, discorrien uns altres que es comunicaven amb els sectors mitjançant les obertures anomenades vomitoria.

Les dues portes principals, Porta Triumphalis i Porta Libitinensis que comunicaven directament l'arena amb les dependències auxiliars i amb l'exterior de l'edifici, s'obrien als extrems del seu eix llarg. Hi ha també, portes a l'eix curt, per on sortien els gladiadors i les feres.
Se sap que en determinades ocasions es desplegava un immens tendal, anomenat velum, que protegia els espectadors del sol. 
També cal dir que sota l'arena on es celebrava l'espectacle, en els soterranis inferiors, es trobaven uns muntacàrregues que aixecaven les gàbies de les feres, els gladiadors o altres elements utilitzats durant la representació a l' Amfiteatre. En el soterrani també hi havia zones de descans i de culte.

Esperem que aquesta explicació us hagi agradat i que hàgiu après alguna cosa nova, però 
si voleu saber-ne més, només heu de clicar aquí

Felix et Atena

  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada