dilluns, 28 d’octubre del 2013

Temples romans: el de Vic i el d'Évora

Salve, com a selectivitat ens entren diferents tipus d'edificis, aquí us  deixo  els temples!!!


Temple romà de Vic


El temple romà de Vic està situat a la població de Vic -Ausa en època romana- i es troba a la part més alta de la ciutat. Va ser una obra de principis del segle II, tot i que fins al 1882, quan es va enderrocar el castell dels Montcada, no es va descobrir: aquest estava a la part interna de l'edifici, era el pati.



 El temple fa 12,10m per 10,10m i està construït sobre un pòdium al qual s'entra per unes escales situades a la façana central. Té un pòrtic de 6 columnes amb capitells corintis que subjecten un frontó.

 Després de la conquesta romana de la Hispània, durant el segle ll, es va edificar el temple sense saber a quin déu estava honorat.

Al segle VIII, durant la presència sarraïna, l'edifici va esdevenir una caserna o fortalesa; al IX, Guifré el Pelós el va convertir en part d'un castell; al XI, va ser la propietat i residència de la família dels Montcada; al XV, la residència del veguer i, finalment, durant els segles XVI i XIX, el graner de la ciutat i la presó.


Temple romà d'Évora

 El temple romà d'Évora està situat a Portugal i forma part del Centre històric de la ciutat, classificat per la Unesco com a  Patrimoni de la Humanitat. És un dels monuments més famosos de la ciutat i un símbol de la presència romana al país. Va ser construït al segle I abans de Crist; modificat al I i IIId. C. , i destruït al V durant les invasions bàrbares a Évora.

 El temple fa 15 m per 25 m i està construït sobre un pòdium fet de blocs regulars i irregulars de granit. Tenia un pòrtic de 6 columnes. L'actual en té 14 fetes granit (excepte la base, que és de marbre) que es mantenen en peu a la part nord/posterior de la base, moltes d'aquestes encara conserven els capitells de marbre corintis subjectant l'arquitrau de granit.

 Es va edificar, probablement, en honor a Octavi August, que va ser adorat com a déu durant i després del seu govern; tanmateix, també se l'atribuïa a la deessa Diana, tot i que arqueològicament no s'han trobat proves de que això sigui cert -es creu que va ser una llegenda que va crear un sacerdot portuguès al segle XVII-. A l'Edat Mitjana, les restes del temple van ser aprofitades per a la construcció del castell d'Évora i, des del segle XIV fins al 1836, el temple va ser convertit en una torre i utilitzat com una carnisseria.

1 comentari: