dijous, 31 d’octubre del 2013

Muralles : Lucus Augusti

LA MURALLA DE LUGO

Una muralla és un tipus de construcció defensiva destinada a la defensa o protecció d'un indret, entorn d'una població o d'un campament militar.Les muralles només es poden creuar per les portes, més conegudes com a portals i algunes vegades per torres. La zona superior, practicable, s'anomena adarb. Les muralles més antigues existents solen ser obres de pedra, ciment o maó. Depenent de la topografia de l'àrea a protegir es podien incorporar altres elements naturals com rius o costes a la línia de defensa.


Una de les més importants és la muralla romana de Lugo, que envolta el casc històric de la ciutat gallega. L'antiga ciutat romana de Lucus Augusti  va ser fundada en nom de l'emperador August l'any 13 a.C. i va ser dotada d'un mur de defensa que ha perdurat fins a l'actualitat .La muralla  que é una longitud de 2.266 metres i està  coronada per 85 poderoses torres, és la millor conservada de les muralles romanes ubicades a la península Ibèrica .Va ser declarada Patrimoni de la Humanitat per la Unesco l' any 2000 .

El conjunt defensiu té una longitud de més de 4 km, i abasta una extensió de 34,4 Ha .L'amplada dels murs és de 4,20 m aconseguint els 7 m en alguns trams .La muralla manté una sèrie de torres defensives entre les quals s'aixequen els llenços de la mateixa . La distància entre torres ( cortina) varia entre els 8,80 i 9,80 metres fins als 15,90 i 16,40 metres amb una altura entre els 8 i els 12 metres per la part exterior.
Traçat : S'estén per una orografia irregular , més alt al nord-oest i en descens cap al sud . La forma és quadrangular , amb vèrtexs suavitzats . Arriba fins a  Jinamar.
Materials: El granit   és el  material principal amb el que està construïda la muralla ,  per a  les rematades de les portes i angles de reforç de les torres  van utilitzar  les lloses de pissarra .  pel que fa a l' interior està farcit d'un morter compost de terra , pedres i còdols cimentats amb aigua .
Torres :De les 85 o 86 torres originals es conserven 71 , d'elles 60 són de planta circular i 11 quadrangular . Van haver estar coronades per torres de dos pisos que tenien finestrals .La disposició de les torres evita l'existència d' angles morts .
Portes :La muralla disposava de cinc portes d'accés que corresponien a les vies principals del traçat urbà .  Actualment la muralla consta de 10 portes: Porta de Sant Ferran , porta Falsa, porta de l'Estació, porta de Sant Pere, porta del Bisbe Esquerre, porta del Bisbe Aguirre, porta de Sant Jaume, porta Miñá, porta del Bisbe Odoario i porta Nova.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada