dimarts, 21 de maig del 2013

L'AQÜEDUCTE DE BARCINO

L'aigua en la societat romana era un ideal necessari  com ho és actualment.  L'aigua era necessària per qüestions higièniques i per veure'n d'ella, i és per això , que l'intel·ligent home romà va inventar uns conductes per facilitar l'accés a l'aigua, aquests conductes s'anomenen aqüeductes.

L'aqüeducte romà era un conducte que transportava aigua en grans quantitats a través de recs de superfície, galeries subterrànies, i ponts d'arcs aeris. Els aqüeductes aprofitaven la inclinació del terra per tal que l'aigua recorregués el sentit desitjat. Quan l'aigua arribava a la ciutat anava a parar al castellum aquae, des d'on arribava en totes direccions a través de canalons. Els primers en rebre aigua eren les fonts públiques i les termes,  i l'aigua sobrant es distribuïa entre particulars. 

L'estil dels aqüeductes era simple pero artificiós: A sota, trobavem uns pilars que sobresurtien de terra i a partir d'aquí es col·loquen diferents nivells o pisos, cadascun dels quals està format per arcs semicirculars. A la part de dalt s'hi troba el canal per on circula l'aigua.

El passat 22 d'Abril, a la visita que vam fer a la ciutat romana de Barcino vam veure les restes de l'aqüeducte barcelonès situat al carrer Duran i Bas que va quedar al descobert en enderrocar al 1988 un edifici ,i que transportava l'aigua des del riu Besòs fins a la zona de Montcada, satisfent les necessitats dels habitants.


                                                         Aqüeducte de Barcino

1 comentari:

  1. Està força bé!
    Qui podria dir com s'anomena aquest canaló per on passava l'aigua del que ens parla Nympha ?

    ResponElimina