dimecres, 24 de juliol de 2019

RITUALS FUNERARIS

Resultado de imagen de funeral romà

Sempre que es podía, el funeral començava a la casa del difunt . La familia  acompanyava el moribund al seu llit per donar-li l'últim petó i així retenein l'anima que s'escapava per la boca. Quan moria, se li tancaven els ulls i es deia tres vegades el seu nom per asegurar-se que estava mort. Seguidament, es rentava el cos, es perfumava i es vestia. Els luxes estaven prohibits per llei però permetien col·locar sobre el cap del difunt les corones que havia rebut mentre vivía.

Resultado de imagen de caront i hermes
Caront i Aracné de Jonh Roddam (1829-1908)
Seguint el costum grec, es depositava una moneda al costat del cadáver perquè Caront transportés la seva ànima i així travessés la llacuna Estígia cap al regne dels morts.


Resultado de imagen de funeral romano
Finament el cos del difunt es col·locava sobre una llitera amb els peus  cap a a la porta d'entrada, envoltat de flors , que simbolitzen la fragiliata de la vida i es cremavan perfums.Ddepenent de la clase social es deixava exposat entre 3 i 7 diez. A la porta de la casa es dipositaven branques avet i/o xiprer per avisar a la resta de la gent que hi ha via hagut una mort. Com a señal de dol intentaven no encendre foc al interior de la domus .
 

Imagen relacionada
Fins a finals del segle I  el funeral es celebrava  de nit perquè la mort era un esdeveniment de mal auguri, però després es van començar a fer els rituals durant el dia , tretdels dels nens, suïcides i indigents.
El transport a la pira funeraria o  al tomba es feia col·locant el difunt en una caixa de fusta  oberta que es posava sobre una mena de llitera per a transportar-lao es portava a coll per la seva família. Darrera hi anava el seguici funerari.

La Humatio era esencial en el funeral. Consistia en llançar terra sobre el cos del difunt o sobre part d'ell, segons si era una inhumació o una incineració. La tomba es consagrava amb el sacrifici d'una porca. Durant el funeral es realitzava un acte de purificació per a les persones que havien estat en contacte amb el mort.


Resultado de imagen de funeral romanoResultado de imagen de hic situs est
Necrópolis de BARCINOResultado de imagen de banquete funerario Paestum
Banquet funerari, Tomba del nedador, Paestum
Durant els 9 diez següents al funeral es feien rituals que acabaven amb un menjar i el sacrifici d'un animal. Els aliments i la sang s'oferien als avantpassats del difunt, els Déus Manes , i al propi difunt per així  divinitzar la seva ànima i situar-la al costat de les divinitats protectores de la familia.
El dol per als familiars directes era de 10 mesos, en el qual no podien celebrar festes ni portar joies. Tot i així les atencions al difunt continuaven després d'aquest temps per asegurar el seu descans etern. Les ofrenes de menjar eren pa , vi, fruites, raïm, pastissos...etc. i flors com violetesi roses eren habituals i es feien arribar al difunt a través d'un conducte de cerámica o d'un forat que estaba  ala coberta de la tomba , el tub de les libacions. Aquests rituals els feia la familia el dia de l'aniversari del difunt.

                                                                                                             AC
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada