dimecres, 12 de febrer del 2014

Estret de l'Hel·lespont


Com que a classe hem explicat la geografia 
de la Grècia Antiga, us explicaré l'origen del nom de l'Estret de l'Hel·lespont, ara anomenat Dardanels, un estret que connecta la Mar Egea amb la Mar de Màrmara.



El seu nom s'explica a partir de la llegenda de Frixos i Hel.le, dos germans fills d'Atamant, rei de Tebes, i de Nèfele (en grec Νεφέλη significa núvol)




Atamant es va separar de Nèfele i es va casar amb Ino, una cruel madrastra que l'únic que volia era desfer-se dels seus fillastres. Per això, va convèncer a les dones perquè torresin els grans de blat de moro que havien de sembrar els homes i així deixar al país amb gana.



Atamant va enviar emissaris a fi que  consultessin l'oracle d'Apol·lo a  Delfos. Els emissaris persuadits per Ino van dir al rei que els déus demanaven el sacrifici de Frixos per fer créixer el blat de moro. El poble va exigir que es realitzés el sacrifici, i Atamant es va veure obligat a preparar la mort del seu fill. 


Frixos, acompanyat per la seva germana, va ser conduït així a un altar on havia de ser sacrificat. Però la seva mare vetllava per ells, i quan Frixos estava a punt de morir els va enviar un moltó amb el velló d'or, que li havia regalat el déu Hermes.


 Els germans van volar així cap a orient. Però Hel·le va mirar cap avall per veure el mar, i en veure's a tan amunt es va marejar i va caure al mar. En honor seu  i per recordar-la, aquella mar es va dir  Hel·lespont o Mar d'Hel·le.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada