diumenge, 9 de juny del 2013

LA TINCTORIA

Bon dia companys i magistra Venefica!!
Com molt bé va explicar la nostra companya Atena, la fullonica. Tot seguit jo us explicaré la TINCTORIA.
Voleu saber què era i que és feia? Doncs ENDAVANT!

La Tinctoria servia a ciutats senceres, en elles es feien tints, es rentava i s'assecava roba de tot tipus. Aquest tipus de negoci  requeria un alt nombre d'empleats i probablement  l'amo era un dels patrons més importants de la ciutat.

COM RENTAVEN LA ROBA? 
La roba generalment es rentava amb orina humana o amb l'orina dels animals ( cavall, camell..), que era recollida pels serveis públics de la ciutat (latrines). Els "fullons" trepitjaven i picaven amb els peus la roba que jeia en els atuells de rentat amb una barreja d'aigua i orina. També es feia servir una barreja d'aigua i un tipus de terra,  possiblement argila, que ajudava a eliminar els residus de greix.


A continuació, la roba passava a l'etapa d'assecatge sota el sol o a  l'aire lliure. Un cop seca la llana era raspallada i cardada amb pell d'eriçó o plantes de la família dels cards. La roba es col · locava llavors en una cistella anomenada "viminea cavea" que penjava sobre vapors de sofre per tal de blanquejar el teixit. Finalment se li aplicava una terra o argila blanca al teixit per blanquejar encara més. Per últim, es passava pel  pressorium (planxa).





I finalment, CÓM LA TENYIEN?
Per tenyir la roba,"els fullons" empraven pigments procedents de plantes i d'alguns tipus de marisc, per exemple, es feia servir el blau egipci, el safrà, per als colors groc i carabassa, i òxids de ferro, pel vermell o marró. Després de rentar i tenyir la roba, s'aclaria en gerres amb aigua i després es passava a l'assecat. La roba es penjava en cordes o en  prestatges al terrat de la tintoreria per assecar al sol.

                                                                 Tinctoria a Barcino

 

1 comentari: