dissabte, 15 de desembre del 2012

Llatinismes i expressions llatines (3)

Hola! En aquesta entrada explicaré el significat de les diferents expressions llatines que van ser proposades anteriorment.
En primer lloc trobem l'expressió "Captatio benevolentiae", l'ús de la qual fou utilitzat com a recurs literari i retòric amb la intenció d'atreure l'atenció i la bona disposició del públic, sempre avisant de possibles errades a l'obra escrita o al discurs a presentar.
En segon lloc se'ns presenta una expressió que molt bé podria ser relacionada amb el que molta gent crida amb cohesió davant del sistema polític actual: "Facta non verba". Lògicament, el llatí no és una llengua molt parlada en els nostres dies, llavors el significat d'aquesta expressió és traduït com "fets i no paraules".
Continuem amb les expressions llatines. La història ens diu que sempre hi han hagut persones que han exercit el seu càrrec polític, social o laboral amb despotisme i supèrbia, no obstant, probablement això continuarà passant. Parlar amb l'autoritat pròpia d'un càrrec és parlar"Ex cathedra".
Finalment, "Panem et circenses" és una locució que fa referència a l'acte del gobern que, per a mantenir tranquila i entretinguda a la població, proveeix a aquesta d'aliments i entreteniment. Aquesta frase queda molt ben reflectida a la societat romana, on els emperadors donaven menjar i oci (circ) als ciutadans amb l'intenció de guanyar vots, un fet molt semblant al que passa actualment, on, per exemple, són el fútbol i les noves tecnologies qui fan que la gent estigui fora del marge de les intencions i secrets dels polítics.
Doncs ja m'he estrenat al blog! Espero que no hi falti res!!

1 comentari:

  1. Una bona estrena,Eric!
    jo no les hagués explicat millor! i realment el que tenien en comú eren les eleccions que teniem aquella setmana, a finals de novembre.

    ResponElimina